GÄSTBOK

 

Välkommen att skriva i gästboken! Är trevligt med kommentarer!

 

Tacksam om du använder kontaktformuläret på respektive sida för kommentarer om viss sida.

 

Vill du kontakta mig mer privat, så kan Du använda kontaktformuläret på Startsidan.

(IP-adressen loggas av säkerhetsskäl!)

 • Bertil Jonsson • 27 december 2022 20:28:53
  Tack Kent för allt du samlat på dessa sidor, trots att jag lämnade Ljungstorp 1969 och Axvall 1978 är det väldigt givande att få gå igenom alla dokument.
  Vi bodde i Villa Annelund, Ljungstorp på 50- & 60-talet och jag minnes rälsbussen vi åkte till Skövde, och när far beställde en cykel till mig som levererades till Varnhems stationshus där jag fick hämta den. Hade fröken Tyra Andersson när jag gick klass 2 i församlingshemmet, intill Runhem i Varnhem, i klass 3 hade jag Ebba Hult i Ljungstorps folkskola som stängdes 1963 så jag fick åka skolskjuts med Pettersson till Öglunda när jag skulle gå klass 4 för Ester Netterblad, klass 5 & 6 gick jag sen hos Åke Karlsson (vi kallade Kråkan) i Varnhems folkskola. Minns hur Åkes fru kom in varje morgon för att spela tramporgel till psalmsången vis började dagen med.
  mvh, Bertil
 • Jan-olof Svensson • 6 juni 2022 10:50:56
  Jag åkte ofta mellan Axvall och Skövde med Ånglok dom första åren sedan Diesel lok stort och grönt till slut Rälsbuss . Mysig tid min mormor och morfar bodde mitt emot stationen.Dom hette Sven och Josefina Rosvall. Han arbetade på Axvalls Bryggeri. Där jag också var ofta med min kamrat Anders Rossing.
 • Anders Milton • 12 december 2021 12:30:58
  Letade efter Axvalls hembygdsförening och hittade då detta. Den 4 april skriver en kusin till mg om Banmästare Rudolf Pettersson i Axvall. Det är min morfar. Jag växte upp i Axvall med början 1942. Morfar var en fantastisk man.
 • Jan Lundbäck • 29 september 2021 22:42:48
  Trevlig hemsida. Min farfar o farmor bodde i samma hus som banvaktaren Lundgren. Åkte tåget (ånglok) i början på 50-talet. Var bra några år då, men det tär ett starkt minne när det frustande ångloket frustande närmade sig Våmskleven.
  Fin och innehållsrik hemsida. Återkommer.
 • Börje Reimertson • 1 augusti 2018 14:02:11
  Fick som barn i början på 50-talet uppleva att stå på bron i Våmb och ångloken passerade under. Den rök- och ljudupplevelse glömmer man aldrig.
  Har i samband med sjukhusbesök i Lidköping åkt sträckan med rälsbuss.
  Tack för en fin hemsida och bok.
 • P-G Pettersson • 4 april 2017 08:35:32
  Hej alla.
  Vad kul att läsa som gammal järnvägare. Min farfar var banmästare på Skara-Timmersdala järnväg och bodde först i Istrum. När järnvägen lades ned flyttade dom till Axvall och jag tror det var banmästar bostaden. Huset gick under namnet Majtuna.
  Har en gammal röd SAJ lyckta i min ägo som jag vet fanns i huset.
  Mycket minnen väcks till Liv. Tack för ni gjort ett otroligt bra jobb med denna sidan!!!
 • Britt-Marie Lundgren f Blomqvist • 2 oktober 2016 00:19:50
  Fantastiskt roligt att få ta del av denna resa. Åkte med tågen från barndomen till sista tåget. Det är så mycket minnen som väcks till liv. Tack!
  Britt-Marie från Tomten
 • claes funck • 14 mars 2016 15:42:12
  Det finns annonsering angående Trafiknostalgiska Sällskapet, tror jag det heter och där finns DIN bok om SKÖVDE-AXVALL JÄRNVÄG med. Imponerad, det är jag.
  Grattis Kent med familj./Claes
 • Claes Funck • 15 februari 2016 15:03:41
  Tack Kent för all den publicitet mitt fotografi har fått, främst då bilder från Skövde, men även bilder från Bohuslän, länet, där som många många skaraborgare valt att fira sin sommarledighet i stället för att bygga fritidshus vid Örlen eller Simsjön. Tack Kent för ditt och Skarke-Varnhems hembygdsförenings förslag att låta mig få ett eget galleri, nu när framtiden är säkrad för Saj-banan.se, Mitt galleri som omfattar mycket annat än Skövde och Bohuslän. Även Stockholm och Saltsjöbaden, Kulturporträtt och Bilskrot  Claes Funck
 • Jonas Lindgren • 6 januari 2016 12:59:27
  Har just flyttat till Prinsgatan i Skövde (från Öglunda). Bodde som barn i Skövde (på Villagatan alldeles i närheten).
  Letade efter huset mittemot min bostad och fann det jag sökte nämligen att hotell Westergyllen låg där!
  Min morfars far (Follin) ägde Claesborgs egendom (nuv golfbana). Finns några bilder från gamla tider?
  Jonas Lindgren
 • Mattias • 3 maj 2015 15:58:02
  Mycket intressant sida om ett stycke nutidshistoria.
  Kom i kontakt med sidan då jag sökte efter lite information som Svensbro järnvägsstation. (Hjo-Stenstorps järnväg)
 • Christian Kinnunen • 7 januari 2015 16:36:07
  Tack för en mycket intressant hemsida om SAJ.
  Har letat mycket efter info om de gamla järnvägarna i trakterna men märkligt nog först hittat denna sida först idag 7/1 -2015. (antar beror på att jag inte sökt på rätt ord bara) Jag är mycket intresserad av järnvägar och Västra Götaland, bor sedan 2012 själv i Skövde och skrapar så mycket det går efter historia och efter bilder att se från förr respektive hur det ser ut idag.
 • Linnea Alfredsson • 19 oktober 2014 20:56:05
  Hej Kent! Nu finns ett inlägg med länk på vår facebook-sida "Varnhems Klosterkafé". Tack för tipset, det va många som tyckte det va roligt att se. Linnéa
 • Inger Andersson /Johansson/ • 17 juli 2014 09:42:46
  Tack, Kent, vilket fint jobb Du lagt ser och vad glad jag blev när jag hittade SAJ-banan!
  Jobbade hos trafikinspektören i stationshuset i Skara 1948-1954, tyvärr lades det ner och det flyttning från min lilla hemstad, men på senare är är jag tillbaka med jämna mellanrum. Tråkigt att se att alla spåren är borta, det var dock Europas största enbart smalspåriga järnvägsknut. Stinsen Nottberg viftande med sin röda flagga när tågen avgick till Skövde, Lidköping, Mariestad, Gårdsjö, Stenstorp m.fl. Man skojade om att när loket stånkade sej uppför vid Ljungstorp
  mellan Skara och Skövde, kunde man gå av och plocka blåsippor på våren. Nu skall jag lusläsa alltsammans och återuppliva gamla minnen. Lycka till med Ditt fortsatta arbete! Du är värd all beundran!
 • Claes Brage • 13 april 2014 15:43:31
  Mycket bra hemsida! Fantastiskt att se de intressanta bilderna av järnvägen och omgivande miljöer från min barndom. Jag bodde i Våmb. Med ånglok och senare rälsbuss åkte jag till Skara för att besöka min mormor och morfar. Som 16-åring gick jag till sjöss och flyttade sedan till Stockholm. Trevligt att min kusin, Marianne Brage, också varit här. Hej Marianne! vi har inte träffats sen vi var barn.

OLIKA AKTIVITETER SOM BERÖR HISTORIESIDAN

Ryttaregården 1950-tal flygbild Ryttaregården 1950-tal flygbild

NY INFO-PUNKT I VARNHEM VID OCH I RYTTAREGÅRDEN MITT EMOT KYRKAN UNDER SOMMAREN!

Ryttaregården öppnas i sommar under 3 månader dagligen för besök 11.00 - 15.00 med möjlighet att se en utställning med en skalenligt uppbyggd modell av Klosters och Överbo byar 1850 av Nils Lann anknutet till en Historisk tillbakablick med bilder och kartor kring några av Varnhems gårdar från sidan www.varnhemshistoria.se

INFO-punkten öppnar redan måndagen den 26/6 kl. 11.00 och stänger den 16/9 kl. 16.00


Alla är hjärtligt välkomna - fritt inträde!

SKARKE - VARNHEMS HEMBYGDSFÖRENING HÄLSAR ALLA VÄLKOMNA TILL TEMAKVÄLL I RYTTAREGÅRDEN MED GLIMTAR FRÅN VARNHEMS HISTORIA 1800 - 1900-TAL

ONSDAGEN DEN 12/7 KL. 18.00 - FRI ENTRÉ

I stora salen på Ryttaregården samlas vi kl. 18.00, där Kent Friman visar bilder och kartor och vi följer Varnhems historia från 1800-tal till mer modern 1900-talshistoria under några timmar.

Ryttaregårdens egen historia blir utgångspunkten för gårdarna runt Klostret. Gästgivaregården som närmaste granne till kyrkan innan brand 1781 och tvångsflytt till Piskapung, samt Varnhems senare vardagshistoria med skola, skomakare, mejeri, smedja, affärer, järnväg, taxi, mopedverkstad, mm

Korv med bröd och lättdryck serveras - pris: 20 kr

Styrelsen för Skarke-Varnhems Hembygdsförening
i samverkan med Skara Kommun, Västergötlands Museum samt volontärer från församlingen i Varnhem.
Bilderna hämtas från
www.saj-banan.se samt www.varnhemshistoria.se

VARNHEM DEN 30 MARS 2017

LUNDBY 2017-01-29

N.LUNDBY SOCKENGILLE INBJUDER TILL ”PÅ SPÅRET”
- tågresan 3:e gången gillt – LUNDBYGÅRDEN 29 JANUARI KL. 17.00

För tredje året i rad är det återigen dags att bänka sig för att drömma oss tillbaks till tider då det fortfarande fanns räls och tåg som dagligen förflyttade människor och gods över berget.

Som vanligt är det Kent Friman som guidar oss med ord och bild. Årets resa tar vid där vi slutade ifjol (övre delen Ljungstorp) varifrån vi fortsätter resan med destination Skövde station som är slutmålet. Missa inte detta tillfälle att få presentationen av Skövde – Axvalls järnvägshistoria komplett. Även i år finns möjlighet att köpa boken om järnvägen.
                                                                                                                                                       
Bilden; 1940-tal i Våmb - Våmbs hållplats

Detta gäller söndagkvällen 29 januari 2017 i Lundbygården
-    Klockan 17,00 bänkar vi oss och startar resan
-    Ca 18,30 gör vi avbrott för förtäring i form dryck, frallor och diverse pålägg
-    Nytt för i år är ett lotteri med priser i form av tavelbilder (A4) hämtade från järnvägen samt boken om SAJ -    Lottpris: 5 kr
-    När alla är mätta och belåtna fortsätter resan mot slutmålet Skövde station

Mer information på www.saj-banan.se

INGEN FÖRANMÄLAN – BILJETTEN KOSTAR 50: - - UNGDOMAR FÅR FRIBILJETTD

Foto Vibeke Friman. 2017 Foto Vibeke Friman. 2017

SKÖVDE 2016-09-22

BOKA KVÄLLEN DEN 22 SEPTEMBER I SKÖVDE!
 

Den 22 september kl. 18.00 - 21.00 visas Skövdebilder runt SAJ av Kent Friman i Vuxenskolans lokaler.

En del av bilderna kommer också att finnas utställda i föreläsningslokalen. De 20 bilderna i svart-vitt från tiden lottas ut till besökarna genom ett gratislotteri genom föreläsaren.

Boken om SAJ-banan finns till försäljning för 200 kr. 

Skövde Hembygdsförening bjuder på fika i pausen.

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Rådmansgatan 24
Tid: 18-21

Ett samarrangemang mellan Skövde Stadsmuseum, Skövde Hembygdsförening, Vuxenskolan samt www.saj-banan.se  
(ägd av Skarke-Varnhems Hembygdsförening)

RECENSION AV SAJ-BOKEN -  EVENTUELLT KÖP GÖR DU NEDAN

Format: 260 x 240 mm, 168 sidor.
Ordinarie pris á 250 kronor st + frakt


KÖP HOS FÖRLAGET - KLICKA HÄR!

EXEMPEL PÅ ANNONSER FÖR VISNINGAR I BYGDEN

EXTRA!! VÄLKOMNA!
ALLMÄN VISNING AV SAJ-BANAN RUNT AXVALL

Söndagen den 13/3 i Skärvs Gamla Skola kl. 17.00
OBS! Tiden är ändrad!

Kent Friman visar på storbild - SAJ-banan och byggnader för tiden runt Axvall - direkt från Skarke-Varnhems Hembygdsförenings hemsida
Arrangör; Skärvs Hembygdsförening 

Biljetten kostar 50 kr för icke-medlemmar
(oavkortat till föreningen!)
                                                                                                                                               Skärv Gamla Skolan

Kent Friman säljer boken om SAJ till rabatterat eventpris om 200 kronor/bok - ta gärna med kontanter eller Swisha på plats!

                                                                                                      

Kontakt;
Skärvs Hembygdsförening, Skärv Petersburg, 53292 Axvall
Tel: 0511 62551

ANNORLUNDA RESA MED SAJ-BANAN PÅ STORBILD
I LUNDSBRUNNS BYGDEGÅRD LÖRDAGEN DEN 12 MARS KL. 15.00
- ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA - FRITT INTRÄDE


Arrangör är Föreningen Skara-Lundsbrunns-Järnvägar;
http://www.sklj.se/

Om visningen kl. 15.00;
Kent Friman visar en resa ur Skarke-Varnhems Hembygdsförenings historiehemsida;

www.saj-banan.se

                                                                                                                                                                                                         Bild lånad från Lundsbrunns Bygdegårds hemsida
Resan blir en resa utmed det direkta spåret utan stopp eller utvinklingar
- från Skövde station till Axvalls station. Bilder från omgivningarna fladdrar förbi som på en vanlig tågresa, men vi dröjer oss något vid banbilder, banvaktsstugor, banvaktsanställda, anhalter och stationer.

Boken; "Skövde Axvalls Järnväg; Banan över berget med omgivning" av Thomas Ohlsson och Kent Friman säljs till eventpris: 200 kronor/bok - medtag kontanter eller Swisha på plats!

Lundsbrunns Bygdegård är skyltad i samhället med "Bygdegård".

ADRESS: BYGDEGÅRDEN LUNDSBRUNN, VÄSTERGATAN 20, 53372 LUNDSBRUNN
TELEFONNUMMER TILL BYGDEGÅRDEN ÄR: 0511 57527Välkomna till Axevalla folkhögskola
 och
Öppen Kostnadsfri Föreläsning

 
En resa utmed spåret Skövde-Axvall
med Kent Friman
- hemsida nu ägd av Skarke-Varnhems Hembygdsförening
 

Tid:      Onsdag den 10 februari 2016 kl. 18.00
Plats:   Axevalla folkhögskola, Stora Salen i Skolhuset

Om föreläsningen:
Kent Friman guidar oss på resan utmed SAJ-spåret; bl.a. Ulunda kalkbrott, Varnhems omgivningar och station med sina stinsar. Vi startar där vi slutade förra resan (Ljungstorp) - men resan är lika intressant för er som vill kliva på tåget första gången!
 
I anslutning till föreläsningen:
Fikaförsäljning: kaffe, the, dricka med tilltugg
Bokförsäljning: ”Skövde Axvalls Järnväg – Banan över berget med omgivningar 1904-1961” ny bok av Thomas Ohlsson & Kent Friman finns att köpa vid föreläsningen till rabatterat pris; 200 kr
Medta kontanter eller för boken - Swisha på plats!

_________________________________________________________________________________________


Välkomna till
Mötesplats Axevalla folkhögskola


Axevalla folkhögskola vill vara en öppen, inbjudande och välkomnande mötesplats för bildning, kultur, folkhälsa, konferenser och andra tillfällen där människor vill samlas kring gemensamma intressen och mål.

Kontakt/frågor Ulla Venetvaara   ulla@axevalla.fhsk.se   076 848 69 90
www.axevalla.fhsk.se

KENT FRIMAN VISAR BILDER OCH BERÄTTAR FRÅN WWW.SAJ-BANAN.SE DEN 20/11 2015

Alla välkomna till AXVALLS FÖRSAMLINGSHEM - bilder från en tur med saj-banan,
Skövde - Axvalls Järnväg, 1904 - 1961, från Axvall och så långt vi hinner mot Skövde!

Plats;          Axvalls Församlingshem vid Norra Vings kyrka
Datum;       2015-11-20
Tid;             Kl. 19.00
Arrangör;   Norra Vings Hembygdsförening

 

Axvalls Församlingshem, Bild lånad av Skara Pastorat

PROJEKTGRUPPEN FÖR LJUNGSTORPSHISTORIA FICK SKARA KOMMUNS KULTURSTIPENDIE 2015
 

Skara kommunfullmäktigeordförande utdelade 2015 års kulturstipendium till Projekt- gruppen för Ljungstorpshistoria; Verna Andersson, Arne Sträng och Kent Friman.


Motiveringen är att gruppen samlar in, digitaliserar och presenterar historiskt material på hemsidorna Ljungstorsphistoria.se, Varnhemshistoria.se samt SAJ-banan.se så att det blir tillgängligt för allmänheten!

                                                                                                                                                                                       Foto Johan Magnusson, tack!

Priset på 10 000 kronor kommer att användas för utveckla projekten!

Förbeställning av SAJ-boken expedieras i Ljungstorsp bygdegård 2015-12-07 av Ljungstorpsprojektets Arne Sträng och Verna Andersson 2015-12-07. Foto Per Hall.

Välkomna till Ljungstorps Bygdegård
för en Öppen Kostnadsfri Storbildsvisning från nätet

Skövde - Axvalls Järnväg och Ljungstorp - järnvägens betydelse för Ljungstorps utveckling

En visning från Skarke-Varnhems Hembygdsförenings hemsidor;
www.saj-banan.se samt
www.ljungstorpshistoria.se
- med Kent Friman och projektgruppen för historiehemsidorna

Tid:      Onsdag den 13 april 2016 kl. 19.00
Plats:   Ljungstorps Bygdegård
 
I anslutning till visningen:
Fikaförsäljning: kaffe, the, dricka med tilltugg - pris 50 kronor

Bokförsäljning: ”Skövde Axvalls Järnväg – Banan över berget med omgivningar 1904-1961”
ny bok av Thomas Ohlsson & Kent Friman finns att köpa vid visningen till rabatterat pris 200 kr
Medta kontanter och/eller för boken -  Swisha på plats!
__________________________________________________________________

Välkomna till Ljungstorps Bygdegård!
En plats för intressanta möten mellan människor!
Kontakt/frågor Eva Berglund; tfn 0511-604 71

Valledagarna 2016 red Valledagarna 2016 red

VALLEHELGEN STARTAR I ÅR FRÅN STENSLUND!!
 

lördag - söndag den 14 - 15 maj 2016 mellan klockan 11.00 - 17.00

-se filmen om Stenslunddagarna 2015 av Jan Johansson - klicka här;

Stenslund 2015 - Soldattorp Nr 5

I Skarke-Varnhems Hembygdsförenings Stenslund i Varnhem finns alla utställare representerade i en samlingsutställning i ladan!

Köp nybakat stenugnsbakat bröd och i serveringen kan du smaka på brödet med kaffe, mm.

Innan du beger dig ut i Vallebygden och besöker deltagarna, så titta in på Stenslund i Varnhem för att se vilka godbitar du ska välja ut.

Vad finns på Stenslund de här två dagarna?
Stenslund är Skarke-Varnhems hembygdsförenings lokal. Här finns alla verk representerade i en samlingsutställning i ladan.

Visning av soldattorpet och brödbak i ugnen. Försäljning av brödkakor. Servering (kaffe och ostsmörgås). Presentation av föreningens forskningsprojekt. Försäljning av Thomas Ohlssons & Kent Frimans bok om SAJ-banan. Bilparkering strax intill 49 därefter ca 150 m gångväg till soldattorpet. Tel. 0511-601 34.                               

Du hittar vägbeskrivning här;
www.varnhemshistoria.se