Galleri Claes Funck - Rum 1
  

Galleri Claes Funck har idag plats på sidorna:
Du hittar Claes Funck's egen hemsida på;
www.gallerifunck.se

Rummen nedan är klickbara!

Rum för Funck person/släkt,  
(
Claes Funck - osorterade historiebilder),
Rum 1,

Rum 1 A,
Rum 2,
Rum 3 ,
Rum 4 ,
Rum 5.

- Galleri Claes Funck - i Saltsjöbaden (inkl. Alice Babs, Jan Guillio, m fl.) med undersidan;
-
Peter Lindes skulpterande av Ingo & J. P. Johansson ,
- Galleri Funck på Malmön                (Se också rubrik; Gatstenstillverking i Bohuslän)

- Galleri på Rabbalshede marknad
- Galleri Funck på bilskrot

- Galleri Funck med kulturporträtt
- Galleri Funck med Peter Linde och Teatervagnen
 

Idag finns 194 foton och akvarellfoton i Galleriet Rum 1 att titta på!

Det är nu en fast utställning i Rum 1, som inte förändras - bara att återvända till när  man önskar!

Många av bilderna är från de miljöer som beskrivs på www.saj-banan.se i övrigt och där man löpande kan hitta fler av Claes Funck's bilder.

Ett exempel bland många är avsnittet om Duroxfabriken under Carlsro - du hittar dit direkt genom att klicka här!
 

Rubriker på denna sida:

- Fotografen Claes Funck och fotoböckerna

- Claes & Siv Funck som hundägare

- Claes Funck's hemstad Skövde

- Blandade Skövdebilder från dåtid mest 1960-tal

- Gatstenstillverkning i Bohuslän

- Claes Funcks Skövdebilder i boken om Anders Rapp

- Dollartåget 1966-67  "fotoarbetare" Claes Funck
- Akvarellutställning i Skövde november 2001

- Några Skövdeakvareller efter Claes Funck's egna foton

- Västgöta-Bengtssons hem;  akvarell och foton Claes Funck

- Kvarn vid Eggby; akvarell och foton Claes Funck  

- Järnvägsfoton Skövde 1950-60-tal av Claes Funck - unika bilder från slutet av smalspårstiden
-
Några andra järnvägsbilder

- Järnvägsfoton 2008 & 2011 av Claes Funck - unika miljöbilder från Järnvägens Skövde i nutid

 

Fler foton från Skövde av Claes Funck ur "Träkåks-Skövde - Idyllen som försvann" hittar du på www.skovdebor.se - klicka här!

Fler foton av akvareller från Skövde hittar du på www.skovdebor.se - klicka här!

Du hittar här också en film på svt.se där Claes och Skövde medverkar ca 37 minuter in i den 58 min långa dokumentären:
- klicka här!

 
Du kan kontakta oss för denna sidan -
klicka här!


****************************************************************************************************************************************************
 

Galleri Claes Funck kom till efter följande mail 2012-10-12 till hemsidan www.saj-banan.se:

"Va´ roligt Kent Friman
Alla vi som har Skövde som födelse-,bostads-, skol- och värnpliktsort och födda på 1940-talet och tidigare minns det lilla ångloket med den lilla vedboxen,personvagnen och godsfinkan stånkande uppför berget förbi Gullhögen, Våmb, Ljungstorp mot Varnhem och Axvall.

Själv har jag stått mellan ved-kolboxen och personvagnen med sina grindar och känt doften från ånglokets skorsten,värmen från utpysande ventiler och fått sotflagor i ansikte och på kläderna, när jag som grabb tillsammans med mor och far, Elisabeth och Erik Funck var på väg till västkusten via Skara,Götene och Grästorp mot Vänersborg och Uddevalla. När detta ägde rum och hur resan i detalj gick till, minns jag inte. Minnen bara. Tack Kent för fin hemsida som jag gärna kommer att återvända till."

Tack Claes för dina fina bilder och att Du gör det möjligt att visa dem i ett eget galleri i samband med kontexten till Skövde Stad på SAJ-banesidan! Några av Claes Funck's bilder finns också i den löpande fotoberättelsen om SAJ. Copyright för bilder Claes Funck. De flesta av bilderna är donerade till Skövde Stadsmuseum som nu har copyright. Se vid varje bild!
/Kent Friman

Det kom ett mail 2015-06-02 från Diana Lovatt (f d Lindholm):

"Hej, Sitter här med en klump i halsen och hör min mammas röst i huvudet. Hon ÄLSKADE skövde och ville aldrig lämna det, m en min pappa släpade iväg oss till stockholm sommaren 1964. Hon har alltid sörjt över att hon blev tvungen att lämna "sitt Skövde" och drömde om att en dag återvända, men när hon fick möjligheten att besöka Skövde igen en dag på 80-talet, så blev hon förkrossad. Hon kom hem och grät när hon talade om att "Mitt Skövde är förstört". Hon vart helt förkrossad över förstörelsen som skett, men jag som var 2,5 år gammal har inget mitte av det, men lyssnade alltid till hennes berättelser om hur vackert och lummight det var. När Mamma gick bort i ALS våren 2009 så ville jag besöka Skövde och leta upp huset vi bodde i, men blev förkrossad när jag fick reda på av en parkarbetarea att han var med om att riva husen i området som nu är en del av Volvo och resten är parkeringsplatser. Min man och jag vandrade runt lite och tittade i området men tyckte att det fanns ingenting där som skulle få mig att komma tillbaka och besöka staden men vi vandrade i Boulogner parken där mamma tog mig ofta under soliga dagar. Men nu när jag har sett dessa bilder börjar jag förstå vad mamma menade med "sitt vackra Skövde" och jag kan se nu vad hon försökte förklara för mig. Jag önskar så att mamma fanns hos mig nu så hon kunde se dessa bilder och berätta om dom med tårar i ögonen. En liten del innom mig hoppades kunna se henne i bilderna. Hur i hela friden kunde man låta detta ske i en sådan vacker stad??

Detta var allt jag ville säga om detta. Tusen tack för att jag fick se in i en del av mammas liv i denna då vackra stad."

Claes svarade:
Tack för DINA fina rader Diana. Din mamma hade alldeles rätt. Träkåks-Skövde var sliten men charmig. Vad finns i Skövdes centrum idag? Jo glas och betong. Bara ett av 15 charmiga små kvarter med trädgårdar och bersåer finns kvar nämligen den tomt som gränsar Torggatan-Fredsgatan-Långgatan mitt emot f.d Folkskolan.

Försök hitta de två titlarna Träkåks-Skövde, idyllen som försvann och Träkåks-Skövde, vår barndoms stad på Bokbörsen.

Varma hälsningar Claes Funck, fotograf mm, numera pensionär boende i Saltsjöbaden

FOTOGRAFEN CLAES FUNCK

 

Claes Funck är styrelsemedlem, v. ordf, i Föreningen SkövdeBor, Stockholm www.skovdebor.se

Bor i Saltsjöbaden, Stockholm.

 

Veteran i pressfotokretsar, länge som bildredaktör på Aftonbladet och bakom flera fotoböcker.                                                                                                                     (Text från: www.folkbladet.se)

 

Aftonbladet i Stockholm-Klara blev Claes arbetsgivare på fotosidan i september 1966 och där stannade han i 31 år.

 

Fotograf till bilderna om Träkåks-Skövde, idyllen som försvann och Träkåks-Skövde, vår barndoms stad, 1992-93 och 1993-94. Samtliga negativ mm finns på Skövde Stadsmuseum, Skövde Kommun.

 

Skövde Kulturnämnds Kulturstipendium/Honorärstipendium tilldelades Claes Funck 2008 för fotoskildringen av 60-talets Skövde - se nedan!
 

Fotografen Claes Funck 2006 Foto Sven-Olof Larsson, copyright

CLAES BILDER ÄR AKTUELLA SEDAN ÖVER 50 ÅR!

Bild från Claes Funck 2013-09-18.  Foto Ann-Britt Lundberg
 

Claes Funck, sitter och läser SLA av den 17 september 2013. Tidningens kulturreporter Anna Warner har sedan en längre tid publicerat reportage om Skövde 1960-tal med jämförande bilder tagna 50 år senare. Claes har lagt upp ett litet collage med tidningssidor från 2012 och framåt där hans bilder finns publicerade. Bilder som alltid finns att beskåda på Skövde Stadsmuseum och www.saj-banan.se.

SLA skriver citat "  från och med idag (17/9 2013) kan det då och då dyka upp bilder som är hämtade från hemsidan www.saj-banan.se. Kent Friman ligger bakom den och där berättar han historien om Skövde-Axvalls järnväg "  slut citat.

 

Historiska Skövdebilder kan alltid ses på Skövde Stadsmuseum (digitalt i deras lokaler efter tidsbeställning), www-saj-banan.se och vissa bilder kan ses hos Föreningen SkövdeBor, Stockholms hemsida www.skovdebor.se

 

CLAES ARBETAR MED SKÖVDES HISTORIA GENOM FÖRENINGEN SKÖVDEBOR, STOCKHOLM

 

 

Inför Föreningen SkövdeBor, Stockholms årsmöte 2012 låg dessa handlingar utlagda. Det är ständige sekreterare och web-master Roland Ljungkvist som är så här skicklig med de digitala texterna. Föreningen har en god kontakt med Skövde och många av dess starka profiler. Foto Claes Funck, copyright


CLAES ENGAGEMANG FÖR SKÖVDES HISTORIA

Claes Funck tog många hundratals foton av 1960-talets Skövde och det är tack vare att Jonas Nystedt, ordf för Svenska Fotbollsförbundet fick några av dessa bilder som Jonas långt senare gav till Rolf Ahlrik på Skövde Nyheter med uppdraget att försöka hitta någon som kunde skriva. Det kunde Rolf Ahlrik och Skövde Nyheter puiblicerade en 80 veckor lång reportageserie. Detta blev upptakten till de två Träkåks-Skövdeböckerna men även medverkan i TV-filmen " Stadens Själ" och många andra följdaktiviteter i de båda böckernas spår.

Allt fotomaterial (över 700 negativ) samt akvareller från denna tid har Claes donerat till Skövde Stadsmuseum, som under åren haft ett flertal utställningar med teman från Claes Funck's fotografi. Även akvarellerna har resulterat i separata uställningar i Skövde.

Skövde Stadsmuseum har medverkat med publiceringsrättigheter för de foton och akvareller som de har rättigheterna till.

Claes fotograferade redaktören vid Skövde Nyheter, Rolf Ahlrik , utanför Elfversonska gården vid Långgatan inför utgivandet av Träkåks-Skövde, idyllen som försvann. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Rolf Ahlrik, Claes Funck och Ingemar Strålin Skövde Offset 1993. Här håller tryckeriet på med Träkåks-Skövde Idyllen som försvann. Foto Siv Funck (Claes Funck's fru), copyright

Anders Wahlgren filmar Claes Funck då han går på f.d Kyrkogatan i Skövde och plåtar med sin Leica för TV-filmen "Stadens Själ" i Skövde 1993. Skövde Nyheters fotograf tittar på och filmfotograf Danneborn ´skjuter´med Arriflexen. Foto Claes Funck, copyrigh

Du hittar här en länk till filmen "Stadens själ" - klicka här!            (Claes och Skövde ca 37 minuter in i den 58 min långa dokumentären)

 

Anders Wahlgren dokumentärfilmare mm. Här hemma i sin studio och intervjuar Claes till lite ´prat´ i TV-filmen ´Stadens Själ´ 1993. Foto Claes Funck, copyright

Du hittar här en länk till filmen "Stadens själ"  - klicka här!
          (Claes och Skövde ca 37 minuter in i den 58 min långa dokumentären)

Aftonbladet  travesterade 1994 bokens titel i rubriken till en artikel om det Skövde som förvann och fotografen Claes Funck. Avfotograferat Claes Funck, copyright

 

 

 

 

 

 

Tidningsartiklar om och när Anders Wahlgren var i Skövde och filmade för TV doku- mentären, ´Stadens själ ´ 1993.

 

Texten upptill är ett citat från Anders Wahlgren " Att de kunde riva allt detta vackra och bygga allt detta fula"


Du hittar här en länk till filmen "Stadens själ" - klicka här!


(Claes och Skövde ca 37 minuter in i den 58 min långa dokumentären)

 

 

Claes Funck med Träkåks-Skövdebok i början av november 2001. Foto Ulla-Britt Rosell.

 

 

 

 

"Karrikatyren i bakgrunden, på mig själv, har olje-och akvarellmålare Håkan Welin, Stockholmare och Berlinbo utfört och den har symboler som har mig att göra, nämligen Leicakameran, Aftonbladet och släktens hjärtevapen, ett berg med en stjärna över. Akvarellen på mig är rätt så stor som synes och finns på Skövde Stadsmuseum. Där finns för övrigt min klippbok med alla sidor ut tidningen Skövde Nyheters publiceringar 1989-1992 av mitt 1960-tals fotografi i Skövde.

Pärmen med mina klipp är ett s.k tidningslägg."

Claes

Fotografen Claes Funck inför boken om Berömda Skövdebor med sin produktion av akvareller på olika sätt  presenterad tillsammans med hans  böcker. Foto Claes Funck, copyright

Publiceringstillstånd från SLA 2014-01-14. SLA copyright Publiceringstillstånd från SLA 2014-01-14. SLA copyright

Som ett led att öka besökssiffrorna användes också Claes Funcks bilder till tillfällig utställning på Stadsmuseet 2007 vid invigning av den sista etappen efter flytten ut till industriområdet på Norrmalm.

6 Juni 2008 Helensparken. Mycket folk, musikkår och fanborg. Claes är där för att motta Kulturstipendium. 1963 låg ungefär på denna plats Hessels tvätt.

Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Här en bild från fotoutställningen på Stadsmuseum i januari 2008. Göran Midman, ägare till Bokantikvariat Vättern i Hjo som hade reste in till Skövde Stadsmuseum för att där på foto hitta en arbetskamrat från 1960-talets Skaraborgs Bank i Skövde, nämligen Mai Karlsson. Mai och hennes familj bodde på regementet P4, där Mai´s far var underofficer. Claes hade fotograferat Mai i Skövde 1963 och däefter tappat kontakten. Mai och Claes hade varit klasskamrater i realskolan. Numera heter Mai Eriksson i efternamn och bor i Tumba, söder om Stockholm och ansvarig i IOGT. Mai och Göran är båda medlemmar av Föreningen Skövdebor,Stockholm www.skovdebor.se. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Boken ´Stockholmsbilder, 1960-talets förlorade stadskultur´ som Carlsson Bokförlag publicerade i november 2001, med Claes Funcks fotografi fotograferat tidsmässigt ungefär samtidigt som de två böckerna om Träkåks-Skövde. Bokomslagsfoto Claes Funck, copyright

Claes Funck hamnade själv i boken om berömda Skövdebor. Avfotografering Claes Funck, copyrigh

Svart-vit fotoutställning på Skövde Stadsmuseum den 8 feb- ruari 2008. Foto Claes Funck, copyright

 

 

Skövde Stadsmuseum med Funck-utställning. Vernisagekort 20 februari till 30 mars 2008 . Fotografiet visar präst med fru, som var gäster vid ELIM-kyrkan 1965. Foto Claes Funck, stående ovanpå en av el- eller televerkets boxar med kablar och kopplingar. I bakgrunden Skövde Sparbank och 2 Opel personbilar som ska svänga in på Storgatan. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

 

 

Vernisagekort Skövde Stadsmuseum 2008 med bild av Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

CLAES OCH SIV SOM HUNDÄGARE

Familjen Funck har varit cairnterrierägare i 30 år. Här en  bild tagen vid s.k cairnpromenad med familjen Redner i Tumba. 1980-tal. Foto och copyright Claes Funck

Ruffsi i badkaret. Familjen Funck's första cairnterrier hette Ruffsi . Här i badkaret i Fredhäll, på Kungsholmen i Stock- holm omkring 1990. Foto Claes Funck, copyright.

Cairnporträtt Foto Claes Funck, copyright

CLAES FUNCK'S HEMSTAD SKÖVDE

Till sidans topp!

1942-43, Claes, Marianne Lublin och Katharina Funck. Fönstret vid Rune Björkdahls Guld och Antik. Foto fadern Erik Funck, copyright Claes Funck

 

Claes berättar:

" Fönstret i bakgrunden representerar på denna tid en liten butik med egen dörr som Skövde Andelsmedjeri hyrde och där såldes mjölk, grädde och färska franskbröd. " frallor", som vi sa´.

 

Filbunke fanns inte att köpa på den här tiden, den satte husmor själv på så vis att den färska grädden blandades med färsk mjölk och hälldes på bunke/bunkar och ställdes in i skafferiet för att under natten bli färdig filbunke till nästa dags frukost.

 

Adressen var Hertig Johans Gata mellan Badhusgatan och Fredsgatan. Idag 2013 när detta skrives, är det på denna plats ingenting annat än trottoarplattor framför ingången till Skövde Stadshus.

 

Mjölken kom i 50 liter plåtkärl och kunden hade med sig egna plåtflaskor och fick på så vis en-två liter mjölk allt efter önskemål. Grädden kom i liknande kärl, av 5 liters storlek.

 

Mjölk och grädde tog upp med liter- respektive decilitermått med långa handtag. Senare blev detta urmodigt och mejeriet sålde mjölk och grädde i bruna eller vita glasflaskor. Kapsylen var en påträngd ´mössa´ av tunn aluminiumliknande papp.

 

Att vissa flaskor var bruna beror på att det antogs att brun glas höll mjölken respektive grädden fräschare längre. Höll solens uv-stålning ute.

 

När mejeriets försäljning av mjölk och grädde krävde andra butiker och togs över av speceriaffärerna behövdes inte den lilla lokalen med sina av cement gjutna bås vari plåtflaskorna ställdes in av mejeriets personal för att hölla innehållet kallt så länge som möjligt utan butiken stängdes och övertogs av " Pant-August" som Rune Björkdahls Guld- och Antikaffär kallades för av oss barn."

 

Här gården där familjen Funck bodde, Badhusgatan nr 10. Gården gemensamt med Rune Björkdahl Guld o Antik utefter Hertig Johans Gata. Foto 1963 Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Boulognersjön. Claes, Katharina and Marianne Lublin omkring 1942. Foto Erik Funck, copyright/ Claes Funck

Pappa Erik med Claes på häst. Häst på T2 var ju fottfarande kompaniets huvudsakliga transportmedel. Bilar började ju komma. Men detta ägde ju rum under sista världskriget och då moblicerades privatfordon in av försvaret. Sådana fordon var försedda med en fyrkantig vit plåtskylt och de tre kronorna i svart, bredvid registreringsskylten.
 

Claes cyklade omkring 1952-53 runt i Skövde på pappas cykel. Här självporträtt med hans kamera uppställd på läroverkets mur med skolklockan på 15:30.

 Foto Claes Funck Skövde Stadsmuseum copyright

Foto från 1949-50 på den unge Claes, medlem av Skövde Ungdomens Röda Kors, URK.  Foto Erik Funck

Bilden är en delförstoring är tagen vid staketet mellan Billingsgatan nr 24 och nr 26 i Skövde. Mitt emot, ungefär, Segerbergs trävilla med snickarverkstad.

 

 

Pappa Erik var instruktör vid  RK och var ofta ute i bygderna och  instruerade. Han körde omkring i en militärbil tillhörigt T2 och RK hade regementets tillstånd till detta.

T2 var ett transportregemente med sjukvård och fältsjukhus  som specialitet på den här tiden. Närhet till Röda Korsets gärningar m.a.o.


Då var det naturligt att sonen Claes var med i URK, dvs Ungdomens Röda Kors.

Claes folkskola och den långe mannen hans lärare. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Skolgatan 15. I det stora huset till vänster bodde på tre trappor utmed Skolgatan, fam. Funcks 1964- tills Uno -X Sandberg köpte huset av ägghandlare Olsson och sade upp alla hyresgäster för renoveringar och ombyggnad av fastighten.

Rolf Ahlrik ville inte publicera Claes hem i bilder i Skövde Nyheter. Bilder på den lägenhet hans far hyrde av ägghandlare Olson. Dert var han som ägde fastigheten vid Skolgatan, med ingång nr 15 till höger på denna bild. Rolf tyckte att det var högre stånd, och inte representativt för skövdebor i allmänhet. Claes far var officer på T2 vid Mariestadsvägen och hemmets möblemang var i allmänhet ärvt om det inte var så att Kalle 15 snickrat en snedklaff eller två. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Hallen med öppen spis Skolg 15, 3 tr Skövde 1965. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Skolgatan 15 Skövde,1965 Obs självporträtt i spegeln. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Serveringsgången, Skolg 15, 3 tr Skövde 1965. Claes övernattningsrum då han då och då var hemma i Skövde, ses till höger. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Finrummet med ärvda soffgruppen .Skolgatan15, 3 tr Skövde 15 3 tr Skövde. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Köket , Vasagatan 24.nb 1961. Claes mor huserar i det enkla köket, här med gasspis. Claes systerdotter vid köksbord och något använd jul-ljusstake. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Böcker av Claes Funck. Foto Claes Funck, copyright

Bokomslag till de båda Skövde-böckerna Foto Claes Funck, copyright

 

Klicka på bilden för läsbar text! Klicka på bilden för läsbar text!

Recension i Folkbladet när boken om Stockholm kom ut!

Bilderna är tagna 1970 med artikel publicerad i Skövde Nyheter den 2 mars 1992. Hela artikelserien i Skövde Nyheter hette " Skövde 1963-1970 Träkåksidyllen som försvann" och reportaget pågick i 80 veckor. Alla dessa tidningssidor finns bevarade i Claes Funck's  s.k klippbok på museet. En bild på halva sida 3, Kultursidan, och halva sidan text med Claes Funcks bilder från boken "Stadsidyllen som försvann". Avfotografering Claes Funck, copyright

Claes Funck i Skövde och i SLA efter utdelningen av kulturstipendiet för fotografi och 117 akvareller gjorda efter bilderna. Avfotograferat Claes Funck, copyright

 

I december 2007 pågick förberedelser för en fotoutställning på Skövde Stadsmuseum. Temat var människorna i Skövde. Foto Claes Funck , copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

"Jag hade trots all brist på tid ändå hunnit med att träffa vardagens människor i olika miljöer i barndomsstaden. SLA skrev en artikel publicerad med en bra bild som Rune Johansson tagit där jag och museichefen Curry Heiman på knä letar oss fram blandde förstoringar jag lagt ut på museegolvet för påseende.

 

Här två större förstoringar 70x100 i svartvitt som jag kopierat på Blad & Löfstedt 1965 i Stockholm visande två av Skövdes korsningar.

Först Kungsgatan-Badhusgatan och bredvid Fredgatan-Hertig Johans Gata, båda fotograferade påsken 1963 i april månad.

 Claes"

 

 

 

Fotograf Claes Funck 2010, fotograferad av sin styrelsekollega i förening- en SkövdeBor, Stockholm  
 

Foto Roland Ljungkvist , Claes Funck, copyright   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ←Till sidans topp!

 

Senaste hundenToffie som gick till hundhimlen i Juni i år, 2012. Bilden på Toffie är tagen den 3 Juni 2009. Foto Claes Funck, copyright

Toffie hade då bl a hunnit med en avancerad skådespelarkarriär med Pernilla Wahlgren under 2002.

 

Klipp från lokaltidningen VÅRT KUNGSHOLMEN i Stockholm med Toffie som en av tre cairnterrier, spelande TOTO i TROLLKARLEN FRÅN OZ år 2002. Foto Claes Funck, copyright


 

Fler bilder från och på familjen Funck finns under rubrik:
- T2-BILDER & CLAES FUNCK I DET MILITÄRA, T2, GRUPP K
- NÅGRA MER PRIVATA BILDER 1960-TAL
- FRIHERRE ERIK FUNCK
-
FRIHERRE CLAES FUNCK
- BILDER UR ERIK FUNCKS ALBUM


 

Pappa Erik Funck med Claes i barnvagnen vid Boulogner- sjön 1939.

Våren 1948. Claes i första klass, Skövde Folkskola utmed Torggatan. 24 mars på tavlan. Den lilla lådan t.v i bilden innehållande diverse djur i trä, kor,grisar,hönor, några lantliga hus och buskar. Våren 1948. Claes i första klass, Skövde Folkskola utmed Torggatan. 24 mars på tavlan. Den lilla lådan t.v i bilden innehållande diverse djur i trä, kor,grisar,hönor, några lantliga hus och buskar.

 Claes egen korthistoria:

 

"Familjen Funck bodde på flera adresser i Skövde. Först kring Claes födelse 1939 var det på ett privat BB vid Skolgatan mitt emot nuvarande Polishuset i Skövde, Stenhuset mellan Borgmästaregården och Flickskolan. Där låg BB 1939.

 

Familjen bodde förstås inte där utan på Norrmalm mitt emot T2 där Claes pappa Erik Funck var fänrik.

 

Vid 3 års ålder ungefär och trehjulingstadiet bodde familjen i stenhuset Badhusgatan nr 10 vid korsning med Hertig Johans Gata, mitt emot IOGT och delade gård med Pant-August, eller Rune Björkdahl, Guld och Antik.

 

Claes berättar:
"Jag hade cyklat ned till stationen för att kika på det lilla ångloket (SAJ; min kommentar) och eftersom jag är född 1939 måste det varit 1941-42. En granne ´tant Hvass´ hade funnit mig på stationen utan skor och lär ha sagt- ' var har du skora pöjk´.. Hon cyklade hem med mig på sin cykels pakethållare och pappa fick hämta skor och trehjuling vid stationen."

 

Inte långt därefter, krig pågick i världen, och pappa Erik blev förflyttad till Uppsala, där Claes började första klass 1947 på hösten.

 

På våren 1948 var familjen tillbaka i Skövde då vid adress Billingsgatan nr 26. Södra Bergsvägen nr 26, heter iadressen dag.

 

Tåget tuffade på sin banvall och blev senare ersatt av rällsbuss. Nefanför banvallen låg Gullhögens stora dagschakt och där var det roligt att leka. Ofta blev vi bortkörda.

 

1951 flyttade familjen till Vasagatan nr 24 och järnvägen fanns kvar. Godsvagnstrafik till Gullhögen och Rockwool samt Durox pågick. Växeln till Durox låg i närheten av Idrottsplatsen."

Billingsgatan snett emot nr 26. Här bodde först familjen Jorås och efter dem möbelsnickare Sigge Segerberg med familj. Sigge har renoverat en sekretär åt oss och jag har hittat en faktura på ett sådant arbete. Möbelverkstaden var i den halva av huset som ses till vänster om furstukvisten. Bakom huset fanns loge med ved och trädgårdsredskap samt utedass.Vid utedasset växte ett stort bigaråträd.

 

Bakom Segerbergs, mot Gullhögen, inte alls särdeles långtifrån var banvallen till Skövde-Axvalls smalspåriga järnväg. Foto Claes Funck, 1948-49 med Kodak lådkamera

Här är huset lite från sidan. Tomten delvis uppgrävd. Rivning pågår.

 

Segerbergs har flyttat. Banvallen för Skövde-Axvalls Järnväg ses i bakgrunden. Foto Claes Funck 1948-49 med lådkamera.                   (Filmen skadad i framkallningen som ägde rum på T2.)

 

 

 

Sigge Segerberg, möbelsnickare räkning. fr 2/2 1952 Avfotografering Claes Funck, copyright

Claes Funck's far Erik och familjens första bil. Året är 1958 och fadern hade köpt PV:n som är av 1956 års modell för 8000:- Foto Claes Funck, copyright

 

Till sidans topp!Den här bilden, ett dia Claes återfunnet hemma hos sin moder är taget 1958 på Billingsluttningen norr om Alphyddevägen och på en av de ängar som fanns nedanför berget och Alphyddan.

Innan familjen Funck flyttade till Skolgatan 15 bodde vi här Vasagatan 24, n.b till vänster. Hit flyttade familjen 1951 från Billingsgatan nr 26. Det var på  trottoaren här utanför som Harald Lundberg, jag och Ulf Rahmkvist träffades 1951 första ggn över ett parti stenkula. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Utsikt från fönster, Vasagatan nr 24 n.b. Ingegatans radhus. Lundbergs bodde i närmaste. 1960-tal. Man kan se att SAJ-bron fortfarande finns kvar över Skövde- Skara-vägen. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

När den här bilden fotograferades huserade Jarviks Bilfirma på andra sidan korsningen, Vasagatsan-Varnhemsvägen. Från vardagsrumsfönster, Vasagatan 24. Foto Claes Funck,copyright/ Skövde Stadsmuseum

Utsikt från fönster Skolgatan 15, tre trappor 1960-tal. Immanuelskyrkans tak skottas av. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Claes pappa Erik, bytte snart upp sig till en ny Volvo Amazon. Claes tog ut bilen på vägen upp mot Simsjön för modell fotografering 1964. I bakgrunden cementfabriken Gullhögen sedermera Cementa. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Claes Funck's fars nya Amazon vid Simsjön. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Familjen Funck's nyrenoverade kök Skolg 15, 3 tr Skövde 1965. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Samma år inköptes familjens vita Amazon vid Volvo Hallenbergs. Foto Claes Funck, copyright

Claes mor Elisabeth med svampkorg i trakten av Skövde och Amazon bilen enligt faktura ovan. Foto Claes Funck färgdia copyright

Matsalsbordet när vi hade ´främmande´, Interiör Skolgatan 15 tre trappor 1964 Skövde. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Vårt kök 1963, Skolgatan 15, tre trappor, före renoveringen till 1960-tals standard. Detta kök troligen sedan huset byggdes på 1900-talets början. El-spis men det var vanligt med gasspis i Skövde. OBS! att fläkt och spiskåpa helt saknas. Belysningen sparsam och en för tidern vanlig kryddhylla. Några enklare kontakter för ström i bakgrunden. I vissa lägenheter fanns ringklocka in till kökshjälpen, pigan. Jukskinkan kokt i väntan på grillgering. Claes, mor och far hjälps åt i köket. Claes fotograferar i s.k befintligt ljus med Leica M2 och Tri-x svart/vit film. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Julafton Skolgatan15 hos Funcks , Skolgatan 15, 1965 Skövde. Foto med självutlösare till Leican Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum
 

<-- Till sidans topp!
BLANDADE BILDER FRÅN DÅTID - MEST 1960-TAL

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

1963. Nordstjernans bryggeri och Claes fars Amazon. Han köpte Amazonen efter PV´n. Foto Claes Funck ,copyright/Skövde Stads-museum

 

 

 

 

 

 

Hästhuvud till Nordstjernans Bryggeri´s stalldörr 1963. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

1963 Påskdagens morgon, Bryggeriet Nordstjernans lagre rivs vid Mörke. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Här vid Skövde Folkskola ligger t h utom bild Elverssonska gården. Den visar hur tomterna såg ut i Skövde före rivningsvågen. Alla tomter hade nämligen gröna täppro och träd. På bilden den pensionerade officeren vid T2, Hans Landin f.d officervid T2 och vän till Claes´föräldrar. Han är ättling till handlare LANDIN som lät bygga Landinska huset vid Hertig Johans torg och Rådhusgatan. Hans Landin hade besökt utställning med Claes Funck's material. Foto Claes Funck, copyright

Klicka på bilden för att få mindre bild! Klicka på bilden för att få mindre bild!

Elfversonska f.d Grenanders gård från Långgatan 2006. Ägarna vägrade sälja kvarterat till byggmästarna i Skövde. Därför står gården kvar än i dag.  Foto Clases Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Elfversonska f.d Grenanders gård. I bakgrunden gamla Folkskolan. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Skövde 1963 Elfversonska gården från Långgatan. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Långgatan-Fredsgatan Skövde 1963. Elverssons gård t.v. Obs att hela Långgatan ses, ända ned till järnvägen, alltså före att Commerce tillåtits bygga och stänga av Långgatan. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum.

Så här blev det se´n. Commerce lade under sig flera kvarter och spärrade Långgatan fram till Rådhusgatan. Foto 1993, Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

OBS att upp- eller nedfart till P-däcket är lika hög som boningshuset från tidigare. Långgatan närmare Commerce 1993. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Lögegatan-Långgatan vid Commerce 1993. Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Falköpingsvägen med svenskbyggda egna hem och en Vplvo PV 544,1956 års modell samma modell som Cleas far hade. OBS De bohuslänska fyrkantiga gatstenarna, s.k knott, som bl.a. tillverkades på Bohus-Malmön överasfalterades senare och finns alltså i stora mängder fortfarande fram till dåvarande stadsgränsen under asfalten kan man tro. Foto 1963 Claes Funck,copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

 

1963. Den s.k Hallenbergsrondellen från Falköpingsvägen. Hallenberg Bil och verkstäder t.v sålde Volvo. Även här är vägen täckt av s k "knott" från Bohuslän! Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Motivet i bilden visar den fastighet där Jarvik drev bilverkstad och bilförsäljning i början av 1950-talet. Numera har Jarviks bil sedan länge ersatts av annan verksamhet. Byggnaden står kvar, bensinstationen har bytt märke. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde StadsmuseumGATSTENSTILLVERKNING BOHUSLÄN

- se fler bilder från Malmön på ; Gallerie Funck på Malmön

 

 

 

 

 

 

 

En av de stora stenproducenteran på Västkusten för vägbeläggningar fanns på Bohus Malmön, där stordrift beviljats för stenbrytning.

Vägskylt vid ÖRN nära Tullboden där färja till och från Bohus-Malmön utgår. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

 

 

En gatstenhuggare vid Grönvikskajen på Bohus-Malmön 1967. Man ser lätt hur långt stenhuggaren kommit. Den rektangulära huggna stenen ska strax bli kvadratisk. En ny gatsten är tillhuggen. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

 

 

 

På utskeppningskajen pågick även huggning av kantsten för gatan. Foto 1967 Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Bild från 1967 Bohus-Malmön. Besättningsmedlemmar på fartyg som lastade huggen sten, målade sina fartyg på närmaste berghäll. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

Berg med bemålade fartyg som lastade huggen sten vid Grönvikskajen på Bohus-Malmön 1967. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 Axel Andersson, Bohus-Malmön hugger kantsten den 7/8 1963. Se träffen , just exponerad, kilen sprätter iväg flis. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Se fler bilder på bl a Axel på:
Gallerie Funck på Malmön


Claes skriver på facebook 2020:
Under min uppväxt tillbringade familjen somrarna i Bohuslän. Ofta hade skövdeborna stugor vid närbelägna sjöar i Skaraborg, men pappa som var ute mycket i terränglådan som militär ville ut till havet. Bohus-Malmön blev ofta plats för familjens semestrar och 1952, 1953 bodde vi med postadress Myren, granne till Folkskolan- numera Kursgården på Malmön. Vid den tiden såg jag hur en man började gräva och så småningom gjuta plintar till en husgrund och det var/är vid skärningen Myrenvägen-Dragetvägen på Malmön. Mannen hette Axel Andersson och han byggde sin villa alldeles själv. Villan står kvar. Axel beställer en kontaktannons i GP, vars rubrik var citat: " Trevliga tanter se hit ! Axel 59 år " : slut citat.

Jag såg inte annonsen i GP men har hört talas om den. Aftonbladets Göteborgsredaktion publicerade den 16 februari 1967, ett citat ur GP, med rubrik citat
" Här är Axel, 59 som friar på vers ": slut citat.

Den stora spalten nedan har jag saxat ur Bohus-Malmöns årsskrift ´Kaprifolen´ och Aftonbladsartikeln fanns även den i Kaprifolen. Bilderna på stenhuggare Axel Andersson har jag fotograferat den 7 augusti 1963
 

 

 

 

 

Vid ett sommarbesök 2012 på Västkusten besöktes Hunnebostrands stenhuggarmuseum. Hunnebo är beläget mellan Kungshamn/Gravarne och Bovallstrand. Denna "knott" är sådan som beställdes till bl a Skövdes vägar. Foto Claes Funck, copyright


ÅTER TILL SKÖVDE .........

 

Skyltningen vid Vasaplan idag- 2008-01-21 Foto Claes Funck, copyright

 

Skylt på husvägg i augusti 2012. Foto Claes Funck, copyright

Skövde.se. Ny tider, ny teknik, digitalt i kamera och telefon. SKÖVDE.SE. Kameror för svart-vit och färgfilm, småbild eller 6x6, är inte i användning längre. Välkända firmamärken som saluförde film och fotopapper har måst stänga. Foto Claes Funck, copyright

 

Skövde Nyheter från Trädgårdsgatan 1963. Bilden visar gården och byggnaderna där Skövde Nyheter redaktion och tryckeri hade sina lokaler. På baksidan av dessa byggnader Mörkegatan. Jag kikar in från Trädgårdsgatan. Som synes mattpiskställning t.v, kullersten och kalkstensplattor på gården och buskar och träd. I bakgrunden till höger, soprum och kanske ett utedass. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Julihns Konditori, vid Hertig Johans Gata och korsning S:t Helenagatan. Skövde 1963. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Det sv/v fotot av Julihns konditori, Hertig Johans gata Skövde 1963. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stads-museum, Skylten finns bevarad på museet

Interiören av Julihns konditori återuppstod på Skövde museum. Foto den 8 februari 2008, foto Claes Funck,copyright /Skövde Stadsmuseum

Julihns Konditori, räkning den 10 April 1963. Foto Cleas Funck, copyright

 

 

 

 

 

Strandqvists gård, originalbild i svart-vitt från Lögegatan. Körbara porten in från Kyrkogatan ses till höger i bild. Foto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 

 

 

 

Strandqvists gård och bostads- och affärshus utmed Storgatan i bakgrunden. Akvarell/gouache efter eget foto från 1963.Originalet finns hos en styrelsemedlem i Skövdebor, Stockholm, Akvarell och akvarellfoto Claes Funck,copyright/ Skövde stadsmuseum.

 

 

 

 

Specerihandlare Strandqvists gård i snö med färgfilm. OBS de tvåfordonen på gården. Foto Claes Funck 1964, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Strandqvists gård mot Lögegatan1964. Färgfoto Claes Funck, copyright / Skövde Stadsmuseum

 

 

 

 

 

Strandqvists gård mot Lögegatan 1963. Svart-vitt foto med Leica M2, 35 mm, Tri-x D76 Foto Claes Funck,copyright / SkövdeStadsmuseumCLAES FUNCKS SKÖVDEBILDER I BOKEN OM ANDERS RAPP, SKÖVDE 

Klicka på bilden för större läsbarhet! Klicka på bilden för större läsbarhet!

Boken om Anders Rapp, Skövde,  innehöll fem av Claes bilder - se brev från reklambyrån Factum t h. Foto Claes Funck, copyright (adresser övertäckta)

Bokomslag från boken om affärsmannen Anders Rapp, Skövde. 

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Text om turerna kring Comerce-huset och bild från 1963 . Texten kopierad ur boken Rappt! av Göran Berger på sida där Claes Funck's bild finns med. Boksidesfoto Claes Funck, Bokens foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Lögebacken 1963 Boksidesfoto Claes Funck, Bokens foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum. Texten kopierad ur boken Rappt! av Göran Berger på sida där Claes Funck's bild finns med.

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Början av Skaraborgsgatan 1963. Boksidesfoto Claes Funck, Bokens foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum. Texten kopierad ur boken Rappt! av Göran Berger på sida där Claes Funck's bild finns med.

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Sankta Helenagatan i Skövde 1960-tal. Boksidesfoto Claes Funck, Bokens foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Skaraborgs Banken 1960-tal. Boksidesfoto Claes Funck, Bokens foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum
DOLLARTÅGET 1965 - 67 "FOTOARBETARE" CLAES FUNCK I SAMARBETE MED SJ OCH TR

<...... Till sidans topp!

 


Ombord på Dollartåget, The Sunlit Night Land Cruise, och innanför varje ytterdörr i varje tågvagn fanns 1965 och 1966 dessa ´kartor´ över tågets och biträdande bussresor dit järnvägens räls inte var anlagda.

Det är den röda linjen som avser dollartågets och turistbussarnas vägsträckning.

Tåget vände i Norge- Narvik mitt emot  LKAB´s och Narviks stora utskeppningsanläggning för järnmalm.

Foto Claes Funck 1965, copyright

SJ drev turistverksamhet, det s.k Dollartåget. Resorna startade redan på 1950-talet har jag sett på nätet. Claes kom in i verk- samheten 1965 som kopist och b-foto ombord på tåget. 1966 drev Claes fotoverksamheten i egen regi med hjälp av TR och SJ.

Den här tallriken tillverkades av Gustavsberg Porslinsfabrik och tallriken såldes 1965 och 1966 bara på Dollartåget.

Foto Claes Funck, copyright

1965 Claes vykort till sin vän Harald Lundberg, Blåbärstigen 47, Skövde, från sin första "Dollartågsresa" till Norrland med "Swedish State Railways, Sunlit Nights & Land Cruises". Claes Funck var 1965 kopist ombord på SJ's och TR's (Trafikrestauranger) s.k "Dollartåg." ´The sunlight night land cruises" som tåget och resan hette. Resan till Midnattsolen. Stockholm-Narvik-Stockhom, 7 dagars resa i 2 månader varje år. Foto Claes Funck, copyright

1966 hade Claes Funck tagit över fotoverksamheten som egen företagare med SJ och TR som betalare för mat och husrum. Det var på SJ Tillberga som dekalen tillverkades. Dollartåget 1966. Emblem på tågets sista vagns baksida.  Dekalen ändrades 1966 och 1967 och varje år gjorde Claes om proceduren med fotografering och inkopiering på vykort att sälja på tåget. 1967 gjorde Dollartåget sin sista resa. Alla negativ förutom dessa i samband med Dollartåget har donerats och finns nu på Nordiska Museets fotoavdelning. Foto Claes Funck, copyright

Klicka på bilden för att se den mindre! Klicka på bilden för att se den mindre!

Bangårdsstins på Tillberga 1966. Claes Funck är i Tillberga den 21/4 detta år för att fotografera av skylten som han därefter kopierade in på vykort av Dollartåget på färd mellan Rättvik och Åre. Foto Claes Funck, copyright

Detta ekipage fotograferade Claes 1965 vid ett tågstopp i Uppsala för Dollartåget. Det var efter besök vid Hammarskölds grav. Renhållningsarbetare med enaxlad kärra på en av gatorna på väg mot stationen. Hjulen är doch av senare modell.

 Foto Claes Funck, copyright

Dekal inkopierad för 1967 års resa. Originalfotot är taget 1965 mellan Rättvik och Åre. Dekalen satt ovanför sista vagnens koppling och täckte genomgångsdörren. Claes Funck, copyright

 

 

Fryksås fäbodvall 1966. Fotografen Claes Funck sitter på kameraväskan. Resenärerna gjorde utflykter som hit till Fryksås fädbodvall. Då med buss från Rättvik. Självporträtt Claes Funck, copyright

Dollartåget. Stopp i Åre och besök vid Tennforsen 1966 Foto Claes Funck, copyright

 

 

Claes Funck poserar med inhyrd Kung Bore och tågets värdinna på ett hemgjort vykort som Claes tillverkade= kopierade över på vykortspapper ombord på tåget och sålde till resenärerna. Dollartåget passerade Polcirkeln till och från Narvik-Stockholm en longitud som i Skandinavien är isfri på grund av Golfströmmen. Polcirkeln i norra Canada är inte isfri som bekant. Foto någon av tågets personal. Claes Funck, copyright

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I min stockholmsbok på sida 141, är dessa bilder publicerade. T.v detalj av tågets kök och till höger en bild på en ättling, en svensk-amerikansk kvinna som mitt i natten står  i tågkorridoren och kikar på midnattsolen, år 1966.
Foto Claes Funck copyright

Detta par kom till Göteborg från New York med s/s Gripsholm, vidare genom Sverige på Göta Kanal till Stockholm och med Dollartåget tur och retur Stockholm-Narvik-Stockholm. Efter avslutad dollartågsresa skulle paret vidare till Helsingfors. Foto vid maskeradtillfälle ombord på tåget en resorna 1966.
Foto Claes Funck copyright

Barvagnen ombord på Dollartåget 1966. Hovmästare John Andersson-Friberg, f.d Tholin , samt sonen Roger, servitör.
Foto Claes Funck copyright

Åre station 1966. En SJ-anställd tågvärd var tyvärr tvungen att avbryta i Åre för återfärd till nytt tjänstgöringspass  i Stock- holm. Avsked, från oss andra, som fick fortsätta mot Narvik mm. Foto Claes Funck copyright

Lokal turistbuss 1966 i Mora och Mora  Tidnings fotograf fotograferar, tågvärd, SJ-chef och lokala guider. Claes dokumenterar alltihop förstås.
Foto Claes Funck copyright

Del av ett videoomslag av Claes Funck angående "Dollartåget" . 1965-66 gick tåget ner till Narviks hamn och resenärerna låg över natt i Narvik och kunde handla räkor och rompusch och ha storfest på räkor mm ombord på tåget. Foto Claes Funck, copyright


AKVARELLUTSTÄLLNING I SKÖVDE NOVEMBER 2001

 

Till sidans topp!

 

 

 

 

Akvarellutställning i Skövde november 2001. Ulla-Britt Rosell fotograferar Claes i stadshusets foajé.

Stadshusets foajé första veckan i november 2001. Akvarellutställning. Foto Ulla-Britt Rosell, copyright

Inför Claes akvarellutställning i Skövde Stadshus foajé reste han och sekreterare Gunnar Lundgren, Föreningen Skövdepojkarna ( som Skövdebor, Stockholm kallades då) för att gemensamt uppvakta Skövde Kommun inför jubileet Skövde 600 år. Foto på Gunnar Lundgren ombord på X2000 i närheten av Skövde, Claes Funck, copyright.

Gunnar Lundgren och Claes uppvaktade Christina von Brömsen som var stadshusets planerare inför 600 års jubileet. De har brett ut ett antal akvareller för Christina. Foto Claes Funck i oktober 2001, copyright

 

 

 

 

 

 

Claes Funck visar upp några av sina akvareller inför utställningen. 

NÅGRA AKVARELLER EFTER CLAES FUNCKS EGNA FOTON

Till sidans topp!

 

1956 Hertig Johans Torg, bonde med självbindare. Akvarelliserad bild. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright

Förlagan ett foto från 1956 Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

 

 

Nyströms Glas Långgatan Skövde, akvarell efter foto 1963 Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright

Kyrkogatan 1963 till vänster och 1993 till höger. Akvarell/gouache efter egna fotografier. Kan skillnaden ses tydligare?
foto Claes Funck, akvarell/gouache Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum.

 

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Kyrkogatan med Strandqvists 1963. Porten in till gården från Kyrkogatan ses t.h om en liten vit skylt som är Björkdahls Antikvariat. Rune Björkdahls bror. Akvarell efter eget foto och akvarellfoto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Skövde, Lögegatan mot Cosmorama 1963. Akvarell efter eget foto Claes Funck. Akvarellfoto Claes Funck, copyright

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

"Det geten vågar det vågar hästen" så sa´ Claes Funck's far, som var officer på T2. De hade hästar som dragdjur före bilismen och kavalleriet hade en getabock främst vid anfall. Därför sitter det en plåtget på grinden till Nordstiernans gård. Akvarell efter eget foto och akvarellfoto Claes Funck, copyright

Klicka på bilden för att få den mindre! Klicka på bilden för att få den mindre!

Stalldörren på bryggeriet med hästhuvud som Claes Funck målat efter eget foto. Akvarellen finns på Skövde Stadsmuseum. Nordstjärnans Bryggeri i akvarell, Staketgatan Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright

Kalkstensbyggda öllagret för Norstiernans Bryggeri 1963 inför omedelbart inför rivningen. Akvarell 1999 finns på Skövde Stadsmuseum. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Nyströms Glasmästeri Torggatan Skövde 1963  Akvarellfoto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

SMED-AB smidesföretag på badhusgatan, Skövde. Efter foto 1963. Kontor och verkstad. Bostadshuset Fridhem till vänster och Västerhöld, Skola uppe på Nyströms kullar. Akvarell/gouache och akvarellfoto, Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

På motsvarande sida av Badhusgatan. SMED-AB på båda sidor av gatan. Akvarell efter eget foto senare. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

 

 

 

 

 

 

Kontorsbyggnad i Kv Smeden. Akvarell/gouache efter eget foto från 1963. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Foto utanför Julihns konditori Skövde 1963. Akvarell senare. Skylten finns på Skövde Stadsmuseum. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright /Skövde Stadsmuseum

 

 

 

 

Den för liten bil körbara porten in till Strandqvists gård från Kyrkogatan. Akvarell efter eget foto taget 1963. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Vinterbild blev sommarbild i akvarell. Strandqvists gård mot Lögegatan efter foto. Kullerstenar på gården 1963 . Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

 


VÄSTGÖTA-BENGTSSONS HEM VICTORSBORG; AKVARELL & FOTON CLAES FUNCK

Till sidans topp!

Klicka på bilden för att göra den mindre! Klicka på bilden för att göra den mindre!

Med det sv/v fotografiet som förlaga och motiv har Claes i akvarell/gouache målat Sixten Bengtssons föräldrars hus på Östermalm. Fotograf till fotografiet okänd. Akvarell av Claes Funck, Föreningen SkövdeBor,Stockholm

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

Här Bengtssons affär och bostadshus på Östermalm i Skövde i bedrövligt skick. Huset skulle rivas. efter att ha inköpts av kommunen.                                                          (Bild Skövde Stadsmuseum)

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

Västgöta Bengtssons föräldrar lät bygga och Margareta Söderström, Sixtens Bewngtssons dotter, håller upp ritningen till ´ny villa på Victorgsborg´. Foto Claes Funck, Föreningen SkövdeBor,Stockholm årsmöte 2008

Här huset där handlare Bengtsson, Sixtens far och mor, Margaretas farfar och farmor bodde...på Östermalm i Skövde. Foto vid Föreningen SkövdeBor,Stockholm årsmöte 2008 Claes Funck, copyright

 

Huset byggdes efter sekelskiftet av Viktor och Elin Bengtsson, som också hade mjölk och speceriaffär i huset med förutom affären två lägenheter. Viktor odlade också en del produkter till sitt hushåll och affär i närheten.

På alla dessa orter har Sixten Bengtsson, Västgöta.Bengtsson bandat dialekter. Margareta Söderström, Sixtens dotter, håller upp ifylld karta över Västergötland, vid Föreningen Skövdebor,Stockholms årsmöte den 22 april 2009. Foto Claes Funck, copyright

 

 

 

Margareta med porträtt av pappa Sixten Bengtsson. Foto vid Föreningen SkövdeBor,Stockholm årsmöte 2008 , Claes Funck, copyright

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 <.......Till sidans topp!

 

 
Sixten, Västgöta-Bengtsson, håller historiskt föredrag vid Gudhem för Claes Funcks  studentkompani vid T2 i Skövde 1960.


Foto Claes Funck, Skövde Stadsmuseum copyrightKVARN VID EGGBY; AKVARELL OCH FOTON CLAES FUNCK
 

Eggby, västra Billingen, bäckkvarn 1965. Akvarell  med egen bild som förlaga. Akvarell och akvarellfoto Claes Funck, copyright

Eggby, västra Billingen f.d bäckkvarn 1965. Mellan Varnhem ochTimmersdala. Foto Claes Funck, copyright

Drivhjul skurna i trä. Interriör av bäckkvarnen i Eggby 1965. Foto Claes Funck, copyright

Claes och hans kompis Harald Lundberg kikade in i kvarnen som var nedisad innuti. Av Marieholms Bruk tillverkad tröska. Eggby bäckkvarn 1965. Foto Claes Funck, copyright

JÄRNVÄGSFOTON SKÖVDE 1950-60-tal AV CLAES FUNCK

 <......Till sidans topp!

 

Skaravägen korsas av en viadukt för smalspårväg till Axvall vilken byggdes då riksväg 49 från Varnhem byggdes i mitten av 1950-talet! Skövde Axvall Järnvägs godstrafik mellan Axvall och Gullhögen upphörde att gå enligt tidtabell 1950 och lades ner helt den 1 september 1961 samtidigt med persontrafiken mellan Axvall och Skövde. Rivningen av smalspåret var klar 1967. Samtidigt revs denna del av överfarten. Kvar blev viadukten för Gullhögenspåret som sedan 1909 trafikerats som tre-skensspår, men nu blev enbart normalspår. Fotografen står under Gullhögenviadukten för fotot.

 

Bygget och rivningen av denna viadukt bara inom några år kan ju tolkas som  kapitalsförstöring av stora mått, men statens utredning för nedläggande av flertalet av de smalspåriga järnvägarna kom 1958 och då var Skövde Axvalls-banan med på denna lista och tre år senare var trafiken på spåret borta helt. Väldigt kort tid efter att viadukten var färdig. Tidigare gick Varnhems(Skara)-vägen en stycke mer norrut (t v i bilden) och hade en plankorsning med Gullhögen-spåret och en för SAJ-banan.

 

Det enda som återstår av den forna SAJ-banan är det kvarvarande normalspåret mellan Skövde station och Gullhögen, samt en cykel- och gångbana från Södra Bergsvägen, Skövde till Backa gård norr om Varnhem. I övrigt kan man se spår av den forna banvallen lite här och där i landskapet fram till Axvall. Claes Funck, copyright/ Skövde Stadsmuseum

Rapidlok 1956 vid Skövde Järnvägsstation . Fortfrande gick persontågen på SAJ-banan, vars staket syns på bilden t h. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Rockwool med godsvagnar Skövde 1956. Durox Gasbetong i bakgrunden. Den här delen av godstrafiken gick fortfarande på SAJ-banan. Durox-fabriken hade eget spår genom det gamla Carlsro-spåret draget direkt från Västra stambanan nära södra idrottsplatsen. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Skövde Järnvägsstation 1963 mot norr. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Skövde station 1963 söderut med tåg på väg till Tibro. Lokaltågen drogs ofta av växelloken. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

Godståg 1963 vid K3 på väg mot Rockwool på det gamla Carlsro-spåret (senare Durox-spåret) Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Pentaporten 1956 och bilden tagen från viadukten för Västra stambanan och SAJ-banan vid Kungsgatans början. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Stängd busstation i Skövde 1965 med nybyggt kulturhus i bakgrunden t v.  Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

1964 och Busstationen till höger. Då redan nedlagd som bussterminal. Kväll och belysningen tänds. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

"Stora Snöplogen" vid Vasaplan 1963 från Järnvägsövergången. Falköpingsvägen gick  här över spåret och till Skara hänvisar den gul-röda pilen via Vasagatan. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

NÅGRA ANDRA JÄRNVÄGSBILDER
 

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

Kinnekullebanan från Mariestad mot Lidköping 1965 Foto Claes Funck, copyright

Järnväg mot Kinnekulle 1965 Foto Claes Funck, copyright 

 

 JÄRNVÄGSFOTON 2008 & 2011 AV CLAES FUNCK

 

Till sidans topp!

Järnvägsgatan i Skövde, 0950 21 Jan-08. En gata som tog lång tid på sig under årtiondena i början av 1900-talet att bli färdig och göra sin sväng utmed dåvarande SAJ -banan upp till den senare tillkomna Skaraborgsgatan. Foto Claes Funck, copyright

Prinsgatans slut låg alldeles där SAJ's södar bangårdsdel bredde ut sig med lokstall, vändskiva och vatten och kolförråd. Den var en av de "boulevarder" med allé på slutet som gick från Kungsgatan ner genom den nya staden och kom att bli den östra gränsen för Villastaden. jan -2008 Foto Claes Funck, copyright

Klicka på bilden för mindre bild! Klicka på bilden för mindre bild!

Här fanns förr smalspår till Axvall, 0930 21 Jan-08 Foto Claes Funck, copyright

SJ Expressgods 21 Jan 2008 Skövde Station. Foto Claes Funck, copyright

Gatuarbetare nu på rast ca 0945 21 Jan-08. Snett framför tidigare SAJ-bron över Kungsgatans förlängning. Foto Claes Funck, copyright

Volvo 2008 Foto Claes Funck, copyright

Snälltåg fr Göteborg 21 jan 2008 SKövde. Claes inväntar sitt X2000 tåg mot Stockholm efter visit hos Skövde Stadsmuseum. Foto Claes Funck, copyright

Skövde Station i gryningsljus 21 Jan-08. Foto Claes Funck, copyright

Skövde, gryningsljus 0945 21 Jan-08. Foto Claes Funck, copyright

Skövde Station 6 Juni -08. Intercity,Gbg-Sthlm via Örebro. Foto Claes Funck, copyright

X 2000 från Stockholm 21 jan 2008 Skövde Station. Foto Claes Funck, copyright

Avsked.. Skövde Station. Bilden på han och hon, avsked, är tagen 6 Juni 2008. Foto Claes Funck, copyright

6 Juni -08. Väntan. Skövde Station. Foto Claes Funck, copyright

6 Juni -08. Skövde Station. Raggaråk och längtan. Foto Claes Funck, copyright

Dundrande godståg mot Hallsberg förbi Skövde6 Juni 2008. Foto Claes Funck, copyright

6 Juni -08. Skövde. Kungsgatan mot väster från tidigare SAJ-bron. F oto Claes Funck, copyright

6 Juni 20 08. Skövde vid järnvägen. Här Skövde Järnvägsstation från söder. Foto Claes Funck, copyright

Skövde från tågfönster vid resa Göteborg-Stockholm den 17/9 2011. Platsen där SAJ's frilastkaj låg . Foto Claes Funck, copyright

X2000 från Göteborg ankommer Skövde den 17/9 2011 kl 17-42 Foto Claes Funck, copyright

Skövde C från X2000 den 17/9 2011 Foto Claes Funck, copyright

Skövde fr. X2000 den 17/9 2011 Foto Claes Funck, copyright

Samma plats 1963. Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

Ombord på X 2000 mot Skövde 2001. Foto Claes Funck, copyright/Skövde Stadsmuseum

 

SNABB-BILDSPEL GALLERI CLAES FUNCK:

 

Vill du gå snabbare eller långsammare - klicka manuellt på bilderna!

Vill du välja speciell bild - klicka på minibilden nertill!

Vill du få igång bildspelet igen - uppdatera sidan!

 

Tillbaka till sidans topp!

Vill Du ha kort info till bilderna - klicka i-knappen i övre vänstra hörnet!

loading...

KONTAKTFORMULÄR FÖR DENNA SIDA:

(IP-adressen loggas av säkerhetsskäl)

<-- Till sidans topp!

(Din e-postadress lämnas inte ut!)